Need help? Check out our Support site, then


GIF transparency - did work, but now doesn't

  1. Hi, my first two posts seemed fine as far as keeping my GIF images transparent. I have not changed anything about how I save or upload the GIFs and now, when writing my 3rd post, for no reason the transparency doesn't work and the images have a black background.

    This is how it's showing in preview mode as well.

    Any help appreciated.

    The blog I need help with is chordprogression.wordpress.com.

  2. panaghiotisadam
    Member

    Please paste the exact URL of your blog when asking questions here, or link your nickname to your blog (as explained in the Sticky 8 Things to Know Before Posting). We can't help without that.

  3. Sorry about that. Please see the below post for an example of when transparency worked...

    http://chordprogression.wordpress.com/2009/08/21/guitar-chord-progression-2/

    I don't have an example of when it doesn't work, because I don't want to publish images with black backgrounds!

    Hope that helps.

  4. panaghiotisadam
    Member

    It doesn't.

  5. No I thought it wouldn't!

    Ok, I will just have to create the images with a grey background then.

  6. panaghiotisadam
    Member

    If you are so keen on not going public with a defective post, you can temporarily create a new page instead, make it a child page so it won't show in your header, and just give us its name.

  7. I'm having the same problem; it has to be something fairly recent that's changed because I saw this page not a week ago and GIF transparency was working just fine.

    This is what I'm now seeing on my blog: http://justjennifer.wordpress.com/files/2009/08/20090823-screenshot.jpg

  8. panaghiotisadam
    Member

    @justjennifer: remove height and width from the image code.

  9. Bingo! Why on earth would that have been the cause? (Just for the sake of edification.)

  10. and again thanks for getting me out of hot water!

  11. panaghiotisadam
    Member

    Don't really know why: I knew that GIFs don't work if resized, so I figured it might be a complication related to this.

  12. Hmm...which is why I wondered if something was going on behind the scenes.

    None-the-less, all fixed. Ta!

  13. Same here! All gif animation gone! I tried all tricks [removing border etc.] ;nothing works! :(

  14. panaghiotisadam
    Member

  15. calcetinesalsol
    Member

    Hi, all our animated gifs were working perfectly first but now only few of them are working almost only in old posts... We post animated gifs from long time on our blog so this is a new problem we had never before...

    Our blog is http://conme.wordpress.com/

    someone would know how to help us, please? … :)

  16. panaghiotisadam
    Member

    How about reading my 10:03 PM reply above?

  17. calcetinesalsol
    Member

    :) Thank you a lot Panaghiotisadam, I'm sorry but I dind't understand your 10,03 pm post... my English's gone :( Now I see that it works in 2 animated gifs but we have a problem because we had to remove heigh and width from animated gifs from march to now, a lot of animated gifs!!...and they were working perfectly yesterday... I'll do it but I find it strange isn't it?

  18. panaghiotisadam
    Member

    You're welcome. Yes it is strange - probably wp staff making changes again.

  19. panaghiotisadam,
    I upload GIFs and do not change them or resize them.. They used to work, but now they don't.
    http://kinialohaguy.wordpress.com/
    I have followed your advice in previous posts, but I have not been able to get my gifs to work.

  20. panaghiotisadam
    Member

    @kinialohaguy: I don't think you've followed my advice. That advice was: go to the html post editor and remove the width and height commands from the image code. For instance, the flag in your "Happy 50th Hawai’i Statehood" is this:
    <img class="aligncenter size-full wp-image-1491" title="HIflag" src="http://kinialohaguy.files.wordpress.com/2009/08/hiflag.gif?w=132&h=99" alt="HIflag" width="132" height="99" />
    Turn it into this:
    <img class="aligncenter size-full wp-image-1491" title="HIflag" src="http://kinialohaguy.files.wordpress.com/2009/08/hiflag.gif" alt="HIflag" />

  21. panaghiotisadam,
    I appreciate the reply. Has this always been a problem with WordPress? I don't recall this happening before.

    Regards,

  22. No, this is a recent problem. Lots of people are having to go back and "fix" gifs that worked previously.

    Must be staff is making changes and we are seeing the effects.

  23. None of my gif images are working now; they were all working fine! I have tried all fixes and methods to get them work! WP is certainly making some changes. Hope it works soon; GIF images are our only hope of getting some movement on WP blogs!

  24. panaghiotisadam
    Member

    @vikasjnu: Apparently you haven't tried the suggestion given above.

  25. Hello

    I tried the trick suggested by panaghiotisadam, mouvement is back, but images are too fast and you cannot control the final size (image also troncated)

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic