Need help? Check out our Support site, then

Posting via XML-RPC not working since yesterday. faultCode 500

  1. Hi,

    We have several users experiencing this issue. Hopefully you will be able to shed some light please.

    When posting via xml we are seeing the below response. This was working fine 2 days ago for all of our users who use

    We have tested direct other wordpress blogs (hosted on users sites) with success.

    We have performed all of the normal steps in diagnosing a fault (cleared cache, checked permissions, spoke with hosting firms etc).



    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <value><string>You are not allowed to do that.</string></value>

    The blog I need help with is

  2. Can one of the team please comment on this?

  3. Thank you for your time Timethief.

    Looking forward to hearing from a staff member in regards to this.

    XML-RPC was posting fine to all of our users blogs on until a couple of days ago.

    Something must have changed in the configuration on as no modifications were made to our users sites.

    Looking forward to a response so we can get them back in action.

    Best regards,


  4. I flagged the thread I linked to above for Staff attention. I'll flag this one too. I suggest you subscribe and be patient while waiting for a response form Staff.

  5. Any possibility of feedback from Staff please.

    We have about 30 Users who use with this issue.



  6. Could you please provide a list of all sites where this is an issue, or is it just Thanks very much.

  7. Could you also please let us know in more detail what method you're using to connect to your site via xmlc-rpc? Thanks.

  8. Hi Kathryn,

    Here is the list that I have @ hand. As mentioned the users sites are communicating with via xml to create posts.

    This was operational with no issues a few days ago. Perhaps a plugin was upgraded permissions changed or alterations made on their xmlrpc.php files or something along those lines?

    Thank you for your assistance in regards to this.


  9. Hi Kathryn,

    Accessing via a simple php script.

    --Excerpt (edited to remove usernames etc--

    $username = #####";
    $password = "#####";

    $date_image = date('y-m-d-His');

    $category = "General";
    $keywords = "";

    $keywords = htmlentities($keywords,ENT_NOQUOTES,$encoding);

    $content = array(
    'mt_allow_comments'=>0, // 1 to allow comments
    'mt_allow_pings'=>0, // 1 to allow trackbacks
    $params = array(0,$username,$password,$content,true);
    $request = xmlrpc_encode_request('metaWeblog.newPost',$params);
    $ch = curl_init();
    curl_setopt($ch, CURLOPT_POSTFIELDS, $request);
    curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, $wplocation);
    curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
    curl_setopt($ch, CURLOPT_TIMEOUT, 1);
    $results = curl_exec($ch);

    --End Excerpt--

    If you would like to see how this normally operates when interacting with wordpress site please take a look @:

    Generally the write option is best for testing.

    This then writes to a Test wordpress site that we have setup on a multihost - I am just providing this to you so you can see how it works. I understand that this is not your site (trying to provide as much information as possible to assist you with your diagnosis). :)



  10. Any comment on this please.

  11. Can we please have a response in regards to this issue that our users are experiencing.

    Thank you,


  12. @ kathrynwp.

    Hi Kathryn,

    Could you provide an update in regards to where we are at with this issue please.

    This is affecting multiple users and has been ongoing for coming up to a couple of weeks.

    We would really appreciate an update so we can assure our mutual users that something is being done to resolve this.



  13. Can we please have some response on this XML issue please.

    We are looking for some assurance that this problem is being looked into.


  14. Sorry for the delay - your comments were caught in the forum's spam filter and I didn't see them until now. I've passed this information along to our developers for investigation and I'll keep you posted.

  15. Thank you Kathryn.

  16. Hi vawwordpress,

    I have replied to you privately via email in order to further troubleshoot this issue. Please look for an email from in your inbox.

  17. Hi,

    What was the solution to this? I still can't post via xmlrpc since the 20th?

  18. splash123com - we are dealing with these on a case-by-case basis. Please start a new thread and link to it from here so I can investigate - thanks.

  19. Hi Kathryn,

    Thanks so much will do!

  20. Thanks, I've responded to you there.

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic