Why are my photos disappearing when I save the draft of my post?

  • Author
    Posts
  • #1008196

    I’m writing a post, inserting pictures with no problems, but as soon as I save the draft the pictures vanish. Never had any problems with this before, is there something wrong with the site today?
    Blog url: http://landofbreadandhoney.wordpress.com/

    The blog I need help with is landofbreadandhoney.wordpress.com.

    #1008283

    raincoaster
    Member

    Are you uploading them directly to WOrdpress? And are they showing in your Media Library?

    #1008299

    Yes and yes/no. I’m uploading them exactly as normal, they show on the draft and on the preview, but when I save the draft – or publish, as I just did to see what happened – the photos vanish. One of the photos I uploaded from my computer and shows in the library, the other two are from photobucket and don’t.

    I can’t understand why this has happened all of a sudden – never had any problems before and nothing has changed at my end! Any advice?

    #1008300

    Ah, interestingly I just logged out and in again and the photos have appeared in the published post. Still not sure why it happened though?

    #1008309

    …and they’re gone again when I try to edit the post. This is driving me crazy…

    #1008320

    raincoaster
    Member

    Actually, the photo at the top of your blog is from Photobucket, not uploaded to WordPress, and it took a minute for it to show up. Perhaps the issue is with Photobucket.

    #1008371

    But the third one is from WordPress and that is having the same problems as the rest :)

    #1008456

    webwrights
    Member

    Aha. I encountered the identical problems on Monday and yesterday. This is UK time and the problems started on my Monday evening, when I was writing the Tuesday entry. Photos appeared while writing the blog and seemed to save correctly in draft. When I went to preview, they only sometimes showed, but then whimsically disappeared altogether. Going ‘live’, they vanished.

    After several hours of trial and error, I managed (by mid-morning) to get just one of the intended three to ‘hold’ in the post.

    I thought it was just me, but it clearly isn’t.

    blog url: http://webwrights.wordpress.com/

    #1008505

    webwrights
    Member

    I’ve may just have found a temporary work-around. The problem appears to be only in saving the post. If you load and fire, for immediate publication, the photos seem to render properly – on a sample universe of precisely … one.

    I have been used to writing complete posts for scheduled publication early the following morning. So, for the time being, I’ll write the text and only insert photos the next day, whenever I get the time to do it.

    Blog URL: http://webwrights.wordpress.com/

    #1008511

    I tried that – it worked on the second attempt. I haven’t had a chance to try posting anything else yet, I’m hoping whatever bug was in the system has sorted itself out! Sort of pleased it wasn’t just me though…is that bad?! Glad you’ve found a temporary solution anyway.

    #1008525

    This has been happening to me for a few days as well. Like @silverblackbird, I’m happy it’s not just me, but it is pretty damn annoying. I schedule all my posts for the week on Sundays and now I’m left with nothing after two days’ work prepping. Why isn’t anyone from WP fixing this (or at least addressing it)?

    #1008526

    @
    There is a long standing issue that Staff are aware of.

    Did you create the post or page on the dashboard of your blog? If were using the “Add New” on the main page for wordpress.com here http://wordpress.com/#!/post/ then images disappear as contents in drafts are lost and cannot be recovered. That link is only for creating “Asides”:

    Aside – These are brief snippets of text that aren’t quite whole blog posts. Useful for quick thoughts and anecdotes http://en.support.wordpress.com/posts/post-formats/

    Create posts only your own blog’s dashboard to avoid those issues. Then you will be creating full posts and not asides. The full posts will have titles, can have categories assigned to them, the images will stop disappearing and the auto-save feature will operate so your won’t lose drafts.

    #1008527

    I have been drafting posts from my main dashboard (dashboard/post/add new) for some time since I figured out that the one from the main WP page doesn’t have all the features.

    Since I don’t post mid-week, I don’t know how long this pictures disappearing business has been going on. Are you (@thistimethisspace) suggesting that WP staff knows about these additional pic problems?

    #1008528

    webwrights
    Member

    As for me, I have been drafting posts in exactly the same way as always (*), and it was only on Monday that I encountered any difficulties with photos vanishing. Thus, as far as I am concerned, it is a very fresh problem.

    (*) That is to say: Add New Post ( …/wp-admin/post-new.php). Save Draft. Preview. … Eh, now where the hell did they go to?

    #1008529

    kswiberg
    Member

    My husband and I have been having the exact same problem on our respective blogs this weekend.The photos are there, we save draft, the photos are gone (but the frame and caption are still there).

    #1008530

    timethief
    Member

    I flagged this thread for Staff attention.

    #1008531

    Thanks for flagging. In case it helps, my specific problem is that images upload and are stored in the Media Gallery, but they disappear in Preview mode and after a draft has been saved. As someone else mentioned, captions remain even after the image has disappeared, so that they hang like little ghosts. Everything looks fine in draft

      once

    and then it all goes to hell.

    #1008532

    timethief
    Member

    they disappear in Preview mode and after a draft has been saved.

    Aha! Do you have third party cookies enabled on your browser?
    http://en.support.wordpress.com/third-party-cookies/

    #1008533

    kswiberg
    Member

    Timethief – I do not think 3rd-party cookies is the problem for my husband and me. We are having the same problem on two different computers, both with firefox, both accepting 3rd-party cookies. The html code for the image actually disappears after Save Draft or Update.

    #1008534

    timethief
    Member

    This was also reported in another thread I flagged for Staff attention here:
    https://en.forums.wordpress.com/topic/why-do-my-images-disappear-when-i-hit-save-draft?replies=15

The topic ‘Why are my photos disappearing when I save the draft of my post?’ is closed to new replies.